WAGON 30: de overstap

 

 

 

6284

 

 

VOYAGES...

 

 

 

   1

 

 

2

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5945

 

 

 

VIDEO's:

 

 

 

"IN CASE OF"


"In case of helplessness, agitation, nervousness, fear, bewilderment, anxiety or uncertainty, consult the timetables - always." (Ann Eysermans)


De dienstregelingen uit het spoorboekje worden in verschillende grijswaarden weergegeven; van wit, via licht- en donkergrijs naar bijna volledig zwart, zodat de informatie haast niet meer leesbaar is. 13 afbeeldingen in willekeurige volgorde, zijn gekoppeld aan een toonhoogte uit de P10-scale: hoe lichter de afbeelding, hoe hoger de toonhoogte. Alle klanken verschijnen en verdwijnen vervolgens in fade out.

 

 

"SPOORBOEKJE"


Het spoorboekje ligt op een muziekstand. De camera zoomt in: geleidelijk van het ene (verdere) beeld naar het andere (dichter, steeds dichter), zodat de gewenste informatie tenslotte toch kan worden gelezen. Een (bewerkt) fragment uit "Glow In The Dark" van Carishma in omkering begeleidt de bewegende beelden, die eveneens in omkering herhaald worden.


 

 

 

 

 

"IN CASE OF"

 

 

 

 

"SPOORBOEKJE"

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6345

 

 

 

De overstap (en zijn consequenties) 

 


 

 

 

Aankomst in het treinstation, op het perron: de zoektocht naar de gele uurtabellen die men, na ze uiteindelijk te hebben gevonden, veel te snel tracht te lezen; ogen (blikken) en vingertoppen glijden over de onder en boven elkaar geplaatste bestemmingen naast de uuraanduidingen die doorgaans niet corresponderen met het ingebeelde tijdstip om de overstap succesvol te laten plaatsvinden. " Dienstregelingen die 'van tijd tot tijd' vervangen worden om het hele treinennet te optimaliseren zodat de reizigers minder hinder ondervinden..."

 

Een louter informatieve zwart-geletterde gele reuze-pagina met betrekking tot tijd en tijdsduur. Letters en lettertypes, kleuren (zwart, rood, geel en blauw), cijfers en symbolen. Uren, spoornummers en bestemmingen. Chaos in een duidelijke, overzichtelijke structuur weergegeven; een (vrij technische en dus zeker niet poëtische) tekstuele en symbolische schikking om het (gewenste) gangbare, sober uit te beelden en tevens haast stellig te verbergen want wat er te lezen staat wordt dus zeker niet altijd in daden omgezet. 

Deze uurtabellen worden vaak slechts gedurende enkele seconden aanschouwd (per reiziger weliswaar), om dat ene, bijna triviale doel te bereiken: een geslaagde overstap of het niet missen van de beoogde aansluiting.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

6233

 

 

 

(Ver)schijnen en (ver)dwijnen...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (symbolen en informatie uit het 'spoorboekje' van de NMBS)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

5502

 

 

 

CHANGER

ou attendre...